Waarom verkopen?

Een assurantieportefeuille verkopen kan verschillende oorzaken hebben. We staan graag stil bij deze verschillende situaties en zullen de belangrijkste beweegredenen kort uiteenzetten.

Als u over dit onderwerp met een ervaringsdeskundige van gedachte wil wisselen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u wellicht meer informatie geven waardoor het maken van de juiste keuze eenvoudiger wordt.

Kijk voor meer informatie over de koop en verkoop van assurantie portefeuilles op onze website.

Let op: Service Provider

Er zijn mogelijkheden om een portefeuille onder te brengen bij een Service Provider en op deze manier bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Houdt u er rekening mee dat Service Providers andere belangen kunnen hebben dan u heeft. De manier waarop er met de klanten wordt omgegaan is wellicht anders dan u gewend bent en dikwijls worden polissen overgezet naar de volmacht. Bovendien blijft u zelf verantwoordelijk voor de omvang van de portefeuille.

Reden: Leeftijd

Heeft u de leeftijd bereikt dat u het wat rustiger aan wilt doen, en heeft u geen opvolger, dan is het verkopen van de assurantieportefeuille een logisch gevolg. Houd er rekening mee dat uw klanten gewend zijn geraakt aan een bepaalde werkwijze. Wellicht kan dit een rol spelen bij keuze van de partij die de portefeuille overneemt.


Reden: Vakbekwaamheidseisen

Het behalen en bijhouden van de verplichte Wft’s kost de nodige tijd en energie. Met name als u allround adviseur bent, kan de tijdsinvestering hiervoor serieuze vormen aannemen. Houd er rekening mee dat de huidige PE-periode afloopt op 31 maart 2022. Wanneer u er geen inspanning meer wil of kan leveren dan is het verkopen van een portefeuille een serieuze optie.

Reden: Wijziging provisie

Een belangrijke bron van inkomsten voor tussenpersonen wordt dikwijls gevormd door de provisies. Er is echter geen garantie dat deze provisies onaangetast blijven.

Verlagen > De hoogte van de provisie wordt bepaald door de verzekeraars en zij hebben de mogelijkheid om de hoogte van de provisie aan te passen.

Afschaffen > Al jarenlang wordt er gesproken over het afschaffen van de provisie. Met name na het afschaffen van de provisie op complexe producten hadden velen de verwachting dat ook de verzekeringen hetzelfde lot zouden ondergaan. Talloze abonnement systemen zijn ontstaan en nog steeds wordt er gelobbyd voor transparantie inzake de premieberekening.

Wellicht wilt u het resultaat van de discussies niet afwachten en heeft u de voorkeur om te handelen voordat de provisies worden verlaagd of afgeschaft. Dan is het overstappen naar abonnementen een serieuze optie maar het verkopen van de portefeuille is ook altijd nog een mogelijkheid.


Overige redenen

Een assurantieportefeuille verkopen kan nog andere redenen hebben. Het verdwijnen van het persoonlijke contact en het toenemen van de claimcultuur heeft al diverse adviseur laten kiezen voor een carrière switch. Ook ziekte en toenemende concurrentie zijn een veelvoorkomende reden om de portefeuille van de hand te doen.